søndag 16. oktober 2011

Litt historisk ..... om vinproduksjon på Kreta ca. år 500 f. Kr.

Fra Odysséen, 7. sangen: "Det vokser frodige trær med saftige frukter: epler i overflod, granatepler, herlige fiken, pærer og til og med oliven i mengder på bugnende grener!"
(Homer, ca. år 800 før Kristus)
   
Den ovenfor beskrevne hagen tilhørte den edle kong Alkinoos på Kreta. Og slik den er beskrevet, ser det ut på Kreta idag også! Men kretenserne levde ikke av føde alene, vin måtte til - og vinen ble av mange ansett som viktigere enn det daglige brød!

Kretenserne var mindre uhemmede en oss moderne konsumenter, og blandet alltid vann i vinen - noe annet ansåes som barbarisk!!! :) Det vanligste var å blande tre deler vann (av og til saltvann!!) og to deler vin. Vinen ble krydret med urter som bl. a. timian, mynte, anis, rosmarin, myrt eller honning. Kretenserne fylte amforer (store leirkrukker med spiss bunn) med honning og blandet det med vin for å ofre til gudene og avdøde sjeler.


Under innhøstingen ble det spilt musikk, som plukkerne beveget seg rytmisk til. Arbeiderne tråkket vin mens de sang og danset, og man antar at avslutningen på innhøstingen ble en gedigen fest - akkurat som i Hellas idag. Vinsatsen gjæret i 5 dager i store krukker på et skyggefullt sted. Etter at det sukkerholdige skummet ble fjernet, ble satsen helt over på store leirkrukker som var nedgravd i jorden.

De som ikke kunne holde seg, åpnet krukkene allerede kommende vinter. Feinschmeckerne ventet til våren, da vinen ansåes som mye bedre og moden på det tidspunktet. Akkurat som idag, ansåes de eldre viner å være bedre enn de unge.      
(Fritt fra boken Myter og mat i minoernes verden)


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar