lørdag 14. januar 2012

Det satt en underlig gråsprengt en

 .......... ytterst på den nøgne ø!  Vel, vel ... han hadde ikke sittet lenge her på denne ø'en! Utsikten er upåklagelig, men underlaget er mindre velegnet - kan man trygt si!

Etter å ha fartet rundt på Kreta, var vi nesten sikre på at denne øya, sammen med mye annet geologisk materiale hadde lavastrukturer. Der tok vi grundig feil. Øya har ikke lavaforekomster i det hele tatt! Santorini, naboøya, derimot er en ren lavaøy.

Har man blikket for det, opplever man 100-vis av forskjellige steinarter på få kilometer, og det trigger fantasien og nyskjerrigheten. Hvordan er alt dette oppstått? Hva binder denne øya sammen? Hvorfor har øya denne oppbyggingen og formen?

For å være ærlig, har jeg aldri hørt patriarken engasjere seg nevneværdig i stein innen han kom hit. For ham har stein vært stein .... ferdig med det! Nå har jeg kommet over ham, smuglesende om geologi på Google, for å stille sin nyskjerrighet! :D Det kaller jeg en positiv utvikling. Han fant blant annet ut:

Kreta er en veldig UNG øy, med bergarter som ikke er eldre enn 260 millioner år!! Sammenlignet med Norge, som har geologi-historie flere milliarder år tilbake, snakker vi her om en skikkelig unghingst!!!

Kreta ligger på kontinent-plategrensene mellom Afrika og Europa og er oppstått som en resultat av at disse platene presses mot hverandre. Det høyeste fjellet, Psiloritis (Idi), som består av skifer og kalkstein ligger på 2456 moh, men det er ikke alene ... Kreta har ca. 50 andre fjelltopper som rager over 2000 m. Kalkstein dannes fordi mange av organismene som lever i havet har skall, skjelett eller andre bestanddeler som inneholder mineralet kalsitt. Når de dør og faller til bunns, vil det meste av organismene råtne. Men skall og skjelett råtner ikke. I enkelte områder kan havbunnen være dekket av tomme sneglehus, skjell og fiskeskjelett. Når dette materialet trykkes dypere i jordskorpen vil det presses sammen - vi får dannet en kalkstein. Kalkstein er bl. a. en av ingrediensene i sement, som brukes mye til hus- og murbygging her på Kreta.

Kalkstein som har blitt utsatt for høyt trykk og varme over lang tid, blir omdannet til marmor. Vi har kjørt forbi mange marmorbrudd og er nyskjerrige på prisen på dette materialet her nede.

Langsmed stranden ligger mengder med Pimpstein. Pimpstein oppstår når lavaskum kommer i kontakt med oksygen/vann, og steinen er så lett at den kan flyte på vann. Pimpstein dannes hovedsakelig under lavautbrudd, hvor magmaet er rikt på silisium. De hvite pimpsteinene som ligger vakkert langsmed strendene, er sannsynligvis rester etter vulkanutbruddet på Thera (dagens Santorini), ca. 1400 år før vår tidsregning. Dette vulkanutbruddet ansees som verdens kraftigste den dag i dag.

Siden kalkstein er en veldig myk bergart, vil havet alltid "gnage" på øya og når kalksteinen er "vasket ut" ligger den harde skiferen igjen og danner et piggete "månelandskap" med masser av små grotter -  uegnet for sarte og bortskjemte menneskeføtter, men fine for små sjødyr!

Noen steder har store kalksteinsblokker rast ut og blandet seg sammen med andre typer stein eller forsteinet tre, dette kalles konglomerater.

Nok teori for idag, ... sjekk bildene og forsøk å nekte for at dette ikke trigger fantasien og nyskjerrigheten!
 

 





.... og her, i bakgrunnen, er noen store, snedekte, ansamlinger kalkstein, som er presset opp av kontinentalplatene. De forårsaker at den lille byen Almyrida ligger i lé, stopper og fanger skyer og beskytter mot regn ... i alle fall noe av tiden..... På grunn av disse fjellene er den vestre delen av Kreta mer eller mindre kontinuerlig grønn og frodig ... selv om sommeren ....

Almyrida med Levka Ori, som betyr De Hvite Fjellene, i bakgrunnen. Bildet er tatt 14. januar 2012
Vær: Først nydelig og varmt = café-vær ... senere blåsete og kaldt!   Temperatur: Først 16, .. så 12

2 kommentarer:

  1. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

    SvarSlett
  2. Takk Irene men det er både mine og gubbens bilder så jeg bringer hilsnen videre ;o) Gøy at dere følger bloggen og har glede av den!!!

    SvarSlett