lørdag 10. desember 2011

Utrolige Kreta!!!

The "Million Dollar Question" - hvor skal vi dra idag???? Etter å ha vært til kaffe hos et hyggelig engelsk par, fikk vi vite om "vannfallene" i Argiroupolis, like ved den eldgamle byen Lappa, et stykke sydover fra den 9 km lange stranden mellom Georgioupoli og Rethymnon. De måtte vi sjekke ut, så vi pakket epler og øl og litt annet snadder, fyrte opp Batmobilen og satte kursen mot fjellene!

Argiroupolis, eller Lappa, som er byen "nygamle" navn har, idet man tar fatt på siste stigning et vannreservoar, bygget i år 27 før Kr. fødsel - av den romerske keiseren Octavian-Augustus og fungerer den dag idag. Vannet kommer tilsynelatende fra en underjordisk kilde og inne i grotten ved denne kilden, har det i hundrevis av år eksistert en kirke; St. Nicholas. I skråningen hvor vannet faller i små og store fall, er det nesten tropisk vegetasjon og man kan ikke unngå å bli fascinert! Idag er det flere tavernaer her, men også noen ekte, gamle hus med gigant-tuntrær og monsterplanter!  


Litt historie om Lappa; I år 67 før Kr. opponerte Lappias innbyggere mot romerne og ble av den grunn totalt utradert. Det rare var at den som kom til unnsetning og gjenoppbygging var en romersk keiser ved navn Octavian-Augustus. I hans politiske kamp mot Antonius, om styre og stell og kontroll over det Romerske herredømme over mesteparten av dagens Europa, gjenoppbygde han Lappa, ga innbyggerne rettigheter og penger, og bygget bl.a. ovennevnte vanningssystem. Han bygget også et romersk bad i forbindelse med dette. Lappa = Argiroupolis

Vi fortsatte videre mot den historiske landsbyen Lappa (tidligere Lambi and Lappi), parkerte bilen ved St. Johannes Kirke, som har utgravninger fra meget tidlige tider, og fra 6 forskjellige tidsepoker, ved siden av. 
 

Lappa sies å være grunnlagt av selveste Kong Agamemnon (han som ledet angrepet på Troja ... vet dere!), og var en av de viktigste politiske byene i syd Europa i perioden 1900 - 1100 før Kr.  Lappa etablerte på det tidspunktet "søster-byer" med samme navn i Italia og andre land i syd Europa.


Landsbyen er kjent for sine gode avocado og sin gode olivenolje, og vi tøffet inn gjennom byporten med kameraene i full alert!  Her så det ut til å være mange gode motiver!

Ionisk søyle!
Tempelridder-kors
Romers søyle m/inskripsjon


Skulle ønske vi visst hva disse tegnene betød .... anyone???


Etter å ha gått "Ringveien" rundt landsbyen, dukket Ioannis opp. Han kom opp en bakke etter et besøk i sin olivenlund med 667 trær! Han lyste opp når han så oss og spurte om vi snakket tysk ... ja, ein bischen ... sa vi, og dermed var det gjort! Han tok umiddelbart opp rollen som byguide, og vi fikk informasjon og tips vi ikke kunne fått noen andre steder! Han var et vandrende leksikon og dro oss med inn i hus, gjemte kirker og til steder med gammel historie, ...... så vi sto med hakeslipp.


Blant annet tok han oss med til en tilsynelatende kjedelig, gruslagt plass hvor det var forsøkt å sette opp noen nye murvegger og et metall-tak over hele plassen.

 

Plassen var gjerdet inn og porten inn låst med 3 hengelåser, men 75 år gamle Ioannis hoppet, som en geitekilling, over gjerdet og kommanderte oss til å gjøre det samme! Så dro han oss helt bort i et hjørne og begynte å feie vekk grusen, kom ned til et tykt teppe .... vippet teppet til side og da kommer en stor, mosaikkbelagt plass til syne. Her hadde en lokal mann kjøpt tomta og sto klar med store bulldozere, for å starte utgraving for sitt nye hus. Plutselig kommer mosaikkgulvet til syne! Arkeologer blir tilkalt og gulvet viser seg å være fra 1. århundre før Kr. Gulvflaten består av over 7000 deler og av 6 forskjellige farger. Før vi la teppet tilbake på plass og dekket med 5 cm med grus, fikk vi tatt disse bildene:Etter at hele gulvet er gravd frem av arkeologene - bilde fra internett

Ioannis ville gjerne spandere en kopp kaffe og litt Raki på oss, så vi fulgte med ham "hjem", til hans egen Taverna. På veggene hadde han bilder av faste kunder og de var ikke få ....


Ioannis kone broderte linduker, og etter å ha sittet og skravlet for nesten en time og fått både god kaffe, Raki, vann og appelsiner endte vi opp med å kjøpe et par duker også. En hyggeligere mann skal man lete lenge etter. Hans historie var bl.a. at han hadde forlatt Kreta i 1962, for å jobbe som bilmekaniker for Mercedes & Daimler Benz i Tyskland. Først i 1979 returnerte han til Kreta. Han hadde mange interessante og spennende historier på lager. Før vi dro, ga han oss et kart og viste oss et sted vi bare måtte få med oss innen vi reiste hjem. Det er et eget innlegg verdt og kommer i neste omgang! Når vi gikk, fikk vi 1 liter kaldpresset olivenolje fra hans eget, gammeldagse presseri! Utrolig!!!

Denne dagen har vært full av opplevelser, historie og lærdom. Kreta er utrolig!!! Det er fantastisk å reise rundt her, møte innbyggerne og få deres historier og syn på tingene!!! 


Vær:  Sol      Temperatur: 18 grader     

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar