onsdag 9. november 2011

Solmodne lokale råvarer

Vi har nå vandret rundt i en drømmeverden av oliventrær og blitt overrasket over hvor tilstedeværende og fremtredende dette "bæret" er. Jeg ble så nyskjerrig at når vi, på en tur til butikken, ble "prikket på skulderen" av en tung gren med overmodne, relativt små, oliven kunne jeg ikke la være ... jeg bare MÅTTE ha de, og haps! ... så hadde jeg puttet en i munnen! Pføy, pføy og atter pføy ... noe værre har jeg ikke smakt og herren i huset stod tvekroket av latter i veikanten! Det smakte fryktelig!!!! Rett og slett!!!

Ok, jeg skal skrive under på at uttrykket "curiosity killed the cat" hadde passet bra her! Det var like før .....

Men det skal sies at de små, lillasorte bærene ser mektig fristende ut. De skal dog ha litt behandling før de inntas! Det er rart å tenke på at det kostholdet som Minoerne (Kretas urbefolkning) hadde for ca. 4000 år siden, er basert på samme ingredienser som dagens kretenseres. Kostholdet er i all hovedsak basert på øya som selvstendig kjøkkenhage og består blant annet av urter, belgfrukter, mandler, fikner, pærer, plommer, druer, appelsiner og oliven. Geiter og sauer samt høns står for de mest alminnelige kjøttproduktene i tillegg til snegler da! :) Her produserer bier Europas beste timianhonning! Fersk fisk er det litt vanskelig å få fatt i, men i Minoernes tid hadde de flust med både kreps, krabber, østers og muslinger, noe det er funnet rester fra under utgravningene i Knossos! Idag blir det for det meste frossenfisk å få fatt i her, med noen få unntak - dessverre!

Vi dro avsted og søkte mer informasjon om oliven, dens betydning og hvordan de blir høstet. Dermed møtte vi et oliventre i en alder av 5000 år og fremdeles i full vigør! Å stå inne i stammen på et 5000 år gammelt, fremdeles spill levende tre, er en helt spesiell opplevelse!!! Etterpå var vi med på innhøsting, noe dere også kan se på den lille videoen nedenunder.Her er også noen bilder fra det flotte Oliven-museet i Ano Vouves.

Absolutt verdt et besøk!!!


Dagens vær: Lettskyet, pent   Temperatur: 18 grader

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar