mandag 21. november 2011

Kretensisk vinproduksjon

 
Idag har vi vært på organisert tur til en av Kretas vingårder. Klokken 11:00 troppet vi opp og steg ombord en gigantisk buss på torget i Plaka. I en "melting pot" av irer, engelskmenn, grekere og 6 nordmenn suste vi avgårde til ukjent sted, på de kjente greske svingete veiene, hvor halve fordelen av bussen hang nesten nede på neste veisving, innen vi hadde fått kommet oss igjennom den vi holdt på med ....  Stemningen var høy og når de la inn et lite stopp med tørre kaker og Raki, forduftet alle redlser over å henge utover landskapet i tilsynelatende fritt fall. :DEieren av vingården, en ung mann, 2. generasjon på bruket, snakket godt engelsk og fortalte masse interessant, både om historien, druetyper, fermentering, lagringsmetoder og salg. Denne vingården produserte 100.000 - 120.000 flasker pr. år og sto for ca. 20% av Kretas totale vinproduksjon. Han fortalte at de var en av de minste, så det er nok ikke så mange vingårder på Kreta.

Han fortalte at de ikke hadde store vinmarker selv, men kjøpte mye fra andre produsenter. De brukte mye franske druer i tillegg til greske. Noen viner fra alle kulturene var ivaretatt på et eget lager, og de hadde dermed vin som gikk over flere generasjoner på lager. 

Etterhvert ble vi ført inn i de moderne hallene hvor store ståltanker ruvet. Siden ble det mer "romantisk" og vi krøp under jorden i smale ganger med kalde steinvegger, opplyst kun av høye stearinlys i flasker. Mens vi snek oss gjennom de smale, kalde gangene skimtet vi flasker på den ene siden. Veggen på den andre siden var av en spesiell sten som holdt en jevn kjølig temperatur.

Moderne, og ikke så romantiske, men mer hensiktsmessige, tanker hvor fermenteringen foregår!
Syrah-druen, eller shiraz - som den også kalles, er den druen som gir minst hodepine, altså har minst garvesyre! LØP OG KJØP!

Dypt under jorden, fikk vi virkelig vinkjellerfølelsen under huden.

Herlig stemning!
Flasker som skal snus ofte og ligger skrått, for at gjæren etterhvert skal samle seg mot korken og kan suges ut når den har gjort sin tjeneste!

Spennende saker som sikkert hadde vært verdt å bruke litt tid på! :)

Smale ganger opplyst av stearinlys.... skummelt og ganske stemningsskapende!

Sist kom vi inn i de aller helligste - hvor de virkelig gamle vinflaskene lå ....

Enhver vingård med respekt for seg selv må ha flasker med spindelvev på... :)


Vinsmaking - uten spytting i glasset - i hyggelig selskap!

Siden temperaturen ikke akkurat er "som normalt", fyrte de opp i peisen for oss .... Herlig!!!!
Vær: Overskyet        Temperatur:  15 grader

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar