lørdag 12. november 2011

Besøk i Chania

Igår var det tid for å reise til Chania for å se den berømte byen. Den har gammel flott arkitektur, og havneområdet bugner med restauranter og markeder.  
På markedet fant vi mat som vi ikke finner i butikkene der vi bor. Masser av deilig middelhavsfisk, lokale oster , oliven og ikke minst den berømte honningen fra fjellene her på Kreta!  Hmmm.........

Det var tid til en kveldsdrink på havnepromenaden. Solen var på vei ned og badet det venetianske fyrtårnet i flotte farger. Den lange moloen sørger for at vannet er stille i havnebassenget. De pastellfargede husene speiler seg i vannet og det summer fremdeles av liv i restauranter og kafeér.


Utvalget var stort i fisk
Mange sorter ost laget lokalt.
Bare himmelsk gode oliven!!!
 Honning fra fjellene på Kreta


Frodige gater 

Havnepromenaden er bare flott!!!!!

Det venetianske fyrtårnet.


Været idag:  Overskyet og sterk vind.       Temperatur:  14 grader ....brrrr....  

fredag 11. november 2011

Folk og fé på Kreta ....

Fikk bare lyst til å presentere noen av våre nye bekjente etter diverse turer i omgivelsene her.........

Aller først et knippe av søkende elementer .....

Siden noen som er mer opptatt av øyeblikket....Noen som vil leke med meg.....?
... og til sist denne som smeltet mitt hjerte totalt!!!!

Vær:  Lettskyet pent.    Temperatur:  18 grader

torsdag 10. november 2011

SEAFOOD - et skikkelig fishy innlegg.....

Sjømat har alltid vært en av mine favorittretter, men nå har det begynt å bli litt problematisk for meg!!! Hva er fiskemat? Hvem er det som spiser hvem? Og hvorfor i all verden gjorde jeg dette frivillig???

Helt ærlig, jeg skal innrømme at det kilte helt hinsides det første minuttet, men etterpå var det superdeilig! Det føltes som å sitte med bena i et basseng med boblende Champagne ... og det skal jo være veeeldig velgjørende også da! Etter 15 minutter som fiskemat, svevet jeg rundt i Chania med berusede føtter! :)


Etterpå havnet vi bl.a. innom "hallene" i Chania, hvor alt fra fisk, bakevarer, slaktervarer og mye nips blir solgt.  Bildet nedenunder er derifra og har ingen sammenheng med bildet ovenfor å gjøre!! ... selv om herren i huset ville elsket å bruke dette i en sammenheng!!!


Vær: Sol!      Temperatur: 23 grader

onsdag 9. november 2011

Solmodne lokale råvarer

Vi har nå vandret rundt i en drømmeverden av oliventrær og blitt overrasket over hvor tilstedeværende og fremtredende dette "bæret" er. Jeg ble så nyskjerrig at når vi, på en tur til butikken, ble "prikket på skulderen" av en tung gren med overmodne, relativt små, oliven kunne jeg ikke la være ... jeg bare MÅTTE ha de, og haps! ... så hadde jeg puttet en i munnen! Pføy, pføy og atter pføy ... noe værre har jeg ikke smakt og herren i huset stod tvekroket av latter i veikanten! Det smakte fryktelig!!!! Rett og slett!!!

Ok, jeg skal skrive under på at uttrykket "curiosity killed the cat" hadde passet bra her! Det var like før .....

Men det skal sies at de små, lillasorte bærene ser mektig fristende ut. De skal dog ha litt behandling før de inntas! Det er rart å tenke på at det kostholdet som Minoerne (Kretas urbefolkning) hadde for ca. 4000 år siden, er basert på samme ingredienser som dagens kretenseres. Kostholdet er i all hovedsak basert på øya som selvstendig kjøkkenhage og består blant annet av urter, belgfrukter, mandler, fikner, pærer, plommer, druer, appelsiner og oliven. Geiter og sauer samt høns står for de mest alminnelige kjøttproduktene i tillegg til snegler da! :) Her produserer bier Europas beste timianhonning! Fersk fisk er det litt vanskelig å få fatt i, men i Minoernes tid hadde de flust med både kreps, krabber, østers og muslinger, noe det er funnet rester fra under utgravningene i Knossos! Idag blir det for det meste frossenfisk å få fatt i her, med noen få unntak - dessverre!

Vi dro avsted og søkte mer informasjon om oliven, dens betydning og hvordan de blir høstet. Dermed møtte vi et oliventre i en alder av 5000 år og fremdeles i full vigør! Å stå inne i stammen på et 5000 år gammelt, fremdeles spill levende tre, er en helt spesiell opplevelse!!! Etterpå var vi med på innhøsting, noe dere også kan se på den lille videoen nedenunder.Her er også noen bilder fra det flotte Oliven-museet i Ano Vouves.

Absolutt verdt et besøk!!!


Dagens vær: Lettskyet, pent   Temperatur: 18 grader

Gresk salat

Det er noe spesielt med den greske salaten og dressingen som brukes! Den er kjempegod!

Etter Raki-fest og andre utskeielser igår, ble det vegetarkost til middag; Gresk salat og toast med tapenade. Ble mett av det også! :) Vi manglet selvfølgelig sitron til dressingen - men godt var det da at jeg kunne utstyre min kjære med lommelykt og be ham sprinte ut i hagen og plukke ned den beste sitronen han kunne finne! Takket være at herren i huset svingte seg i trærne, ble dressingen vellykket! Her er oppskriften på tradisjonell Gresk salat  (4 personer):
200 g Fetaost
1/2 hode Isbergsalat - strimlet
4 tomater, skåret i 4
1/2 agurk, i skiver
12 svarte oliven (grønne kan også brukes, men gir mildere smak)
2 ss hakkede friske urter (f. eks. oregano, bladpersille, mynte eller basilikum)

Dressing:
6 ss Extra Virgin Olive Oil
2 ss friskpresset sitronsaft (!!!)
1 fed hvitløk, knust
1/2 ts sukker
salt
pepper

Lag dressingen først og sett den til side. Lag salaten uten å ta i olivene, bland innholdet godt. Pisk dressingen sammen rett før servering, dryss oliven og hakkede urter over salaten og avslutt med noen gode skjeer med dressing! Fast følge; Rødvin! :)

tirsdag 8. november 2011

Hjemmebrenneri på høyt plan!

Solen skinte og vi fant ut at det måtte bli en tur idag også! :)  Vi valgte ut et besøk til det eldste oliventreet i verden, som etter genprøver, årringprøver og andre prøver er typet til å være 5000 år gammelt. MEN ... det må dere få lese om en annen god gang, for mens vi snirklet oss ned i de dype dale og opp de høye topper, fikk vi litt hakeslepp da vi plutselig kjørte tvers igjennom et skikkelig hjemmebrenneri!!!

Dette måtte utforskes!!! Vi feiet bilen inn til siden rett etter gjennomkjøringen og spurte pent om vi fikk lov til å fotografere! My God.... vi er aldri blitt bedre ivaretatt ... det vanket RAKI  rett fra tuten og min kjære ble bare bedre og bedre i å snakke gresk mens jeg ble adoptert som ekstra barnebarn i familien! Det værste var at RAKI'en smakte godt!

FANTASTISK å være med på noe sånt!!!  Gamlemor bablet ivei på gresk og vi svarte så godt vi kunne utifra hva vi tydet det som. Bestefar var litt betenkt og lurte på om vi kom fra Stasi! Varmen fra peisovnen stekte i ansiktet mens vi fikk servert drink nr. 3 sammen med ristede nøtter og hjemmetørkede rosiner! Min kjære fikk full opplæring, men det spørs om det festet seg og om det vil være like stor success derhjemme .....  Sorry, men dette slo ut møtet med det 5000 år gamle oliventreet ... men vi lover å komme tilbake til saken! ;D


mandag 7. november 2011

Jørgen Hattemaker og Kong Salomo ....

Det er store kontraster man kan komme ut for når man tar øya litt grundigere i øyesyn. Idag besøkte vi to steder, Vamos som er hovedsetet i "kommunen" og Gavalochori, en mindre by like ved. Vi kom i kontakt med en lokal person, som gladelig tok oss med på guided tour i Gavalochori! Her er inntrykk med store kontraster ...

En forlatt bolig..... Vi klarte ikke å få ut av vår greske venn hva som var skjedd og hvorfor det så ut som det gjorde.... det må bli opp til fantasien.

Eksakt når tiden stoppet kan vi ikke si, men her er en indikasjon;
 
..... og luxus og ferie i Vamos ......
Vær: Sol   Temperatur: 20 grader og enda mer i solsteika  ;o)

søndag 6. november 2011

Kan ikke klage ... :)

Vi følger med i den spennende utviklingen i den greske regjeringskrisen... mens vi spiser en halvveis vellykket pai! :) Krisen på fastlandet merkes ikke her ute på Kreta rent fysisk, selv om vi merker at beboerne er usikre og avventende. TV'er står på overalt og ikveld har den greske statsministeren, Papandreou, sagt at han går av og ikke er interessert i å lede den neste regjeringen.

Vi sitter med vår middag og ser på TV at Hellas har flere Porscher enn folk som tjener over kr. 400.000. Ja, ja ... det er spennende tider foran oss....   Takk for maten kjære, vi får håpe det blir mat på bordet imorgen også! :)

En sanselig morgen....

De har klarnet opp ... både min kjære og været! Deilig!!! :D

Denne morgenen var usannsynlig sommerlig, og for ikke å ta en altfor brå kick-start på mannen i huset, benyttet vi anledningen til å ta en lat dag hjemme!

Hvorfor ikke starte med frokost på takterrassen?
Vi nyter utsikten til den omkringliggende naturen;

... før vi slenger oss ned på solstolene og nyyyter frem til lunch ... puhhhhh ... her var det varmt!!!

Det var bare såvidt vi orket å slepe oss ned alle trappene for å hente lunch .... puhhhhh ... igjen ...

 Etterhvert kom det en dis og pakket inn de vakre fjellene ...

... så vi fant frem kartet og la noen planer for en liten kjøretur. Røde som kokte hummere, eller retter sagt "svidde nordmenn", tok vi oss en kjøretur mens huden føltes som krepp-papir! Puhhhhh ... ;o)
Nå senker mørket seg, og vi har igjen hatt en fantastisk deilig dag! Nå står det broccoli-pai på menyen sammen med vår første greske rødvin. Skal bli spennende å smake på den - tror det er første gang vi er på gresk rødvin .. i alle fall en som er riktig temperert!


God aften til alle som leser dette! Og for å si det sånn; dette kan anbefales! :)
Vær: Nydelig, sol!    Temperatur: 19, men sikkert 30 i solen!