lørdag 10. desember 2011

Utrolige Kreta!!!

The "Million Dollar Question" - hvor skal vi dra idag???? Etter å ha vært til kaffe hos et hyggelig engelsk par, fikk vi vite om "vannfallene" i Argiroupolis, like ved den eldgamle byen Lappa, et stykke sydover fra den 9 km lange stranden mellom Georgioupoli og Rethymnon. De måtte vi sjekke ut, så vi pakket epler og øl og litt annet snadder, fyrte opp Batmobilen og satte kursen mot fjellene!

Argiroupolis, eller Lappa, som er byen "nygamle" navn har, idet man tar fatt på siste stigning et vannreservoar, bygget i år 27 før Kr. fødsel - av den romerske keiseren Octavian-Augustus og fungerer den dag idag. Vannet kommer tilsynelatende fra en underjordisk kilde og inne i grotten ved denne kilden, har det i hundrevis av år eksistert en kirke; St. Nicholas. I skråningen hvor vannet faller i små og store fall, er det nesten tropisk vegetasjon og man kan ikke unngå å bli fascinert! Idag er det flere tavernaer her, men også noen ekte, gamle hus med gigant-tuntrær og monsterplanter!  


Litt historie om Lappa; I år 67 før Kr. opponerte Lappias innbyggere mot romerne og ble av den grunn totalt utradert. Det rare var at den som kom til unnsetning og gjenoppbygging var en romersk keiser ved navn Octavian-Augustus. I hans politiske kamp mot Antonius, om styre og stell og kontroll over det Romerske herredømme over mesteparten av dagens Europa, gjenoppbygde han Lappa, ga innbyggerne rettigheter og penger, og bygget bl.a. ovennevnte vanningssystem. Han bygget også et romersk bad i forbindelse med dette. Lappa = Argiroupolis

Vi fortsatte videre mot den historiske landsbyen Lappa (tidligere Lambi and Lappi), parkerte bilen ved St. Johannes Kirke, som har utgravninger fra meget tidlige tider, og fra 6 forskjellige tidsepoker, ved siden av. 
 

Lappa sies å være grunnlagt av selveste Kong Agamemnon (han som ledet angrepet på Troja ... vet dere!), og var en av de viktigste politiske byene i syd Europa i perioden 1900 - 1100 før Kr.  Lappa etablerte på det tidspunktet "søster-byer" med samme navn i Italia og andre land i syd Europa.


Landsbyen er kjent for sine gode avocado og sin gode olivenolje, og vi tøffet inn gjennom byporten med kameraene i full alert!  Her så det ut til å være mange gode motiver!

Ionisk søyle!
Tempelridder-kors
Romers søyle m/inskripsjon


Skulle ønske vi visst hva disse tegnene betød .... anyone???


Etter å ha gått "Ringveien" rundt landsbyen, dukket Ioannis opp. Han kom opp en bakke etter et besøk i sin olivenlund med 667 trær! Han lyste opp når han så oss og spurte om vi snakket tysk ... ja, ein bischen ... sa vi, og dermed var det gjort! Han tok umiddelbart opp rollen som byguide, og vi fikk informasjon og tips vi ikke kunne fått noen andre steder! Han var et vandrende leksikon og dro oss med inn i hus, gjemte kirker og til steder med gammel historie, ...... så vi sto med hakeslipp.


Blant annet tok han oss med til en tilsynelatende kjedelig, gruslagt plass hvor det var forsøkt å sette opp noen nye murvegger og et metall-tak over hele plassen.

 

Plassen var gjerdet inn og porten inn låst med 3 hengelåser, men 75 år gamle Ioannis hoppet, som en geitekilling, over gjerdet og kommanderte oss til å gjøre det samme! Så dro han oss helt bort i et hjørne og begynte å feie vekk grusen, kom ned til et tykt teppe .... vippet teppet til side og da kommer en stor, mosaikkbelagt plass til syne. Her hadde en lokal mann kjøpt tomta og sto klar med store bulldozere, for å starte utgraving for sitt nye hus. Plutselig kommer mosaikkgulvet til syne! Arkeologer blir tilkalt og gulvet viser seg å være fra 1. århundre før Kr. Gulvflaten består av over 7000 deler og av 6 forskjellige farger. Før vi la teppet tilbake på plass og dekket med 5 cm med grus, fikk vi tatt disse bildene:Etter at hele gulvet er gravd frem av arkeologene - bilde fra internett

Ioannis ville gjerne spandere en kopp kaffe og litt Raki på oss, så vi fulgte med ham "hjem", til hans egen Taverna. På veggene hadde han bilder av faste kunder og de var ikke få ....


Ioannis kone broderte linduker, og etter å ha sittet og skravlet for nesten en time og fått både god kaffe, Raki, vann og appelsiner endte vi opp med å kjøpe et par duker også. En hyggeligere mann skal man lete lenge etter. Hans historie var bl.a. at han hadde forlatt Kreta i 1962, for å jobbe som bilmekaniker for Mercedes & Daimler Benz i Tyskland. Først i 1979 returnerte han til Kreta. Han hadde mange interessante og spennende historier på lager. Før vi dro, ga han oss et kart og viste oss et sted vi bare måtte få med oss innen vi reiste hjem. Det er et eget innlegg verdt og kommer i neste omgang! Når vi gikk, fikk vi 1 liter kaldpresset olivenolje fra hans eget, gammeldagse presseri! Utrolig!!!

Denne dagen har vært full av opplevelser, historie og lærdom. Kreta er utrolig!!! Det er fantastisk å reise rundt her, møte innbyggerne og få deres historier og syn på tingene!!! 


Vær:  Sol      Temperatur: 18 grader     

torsdag 8. desember 2011

Mat .... mat .... mat ...

Appelsintreet i hagen virker som om det produserer dobbelt så mye som vi plukker av det. Vi har regnet ut at vi har plukket og presset ca. 150 appelsiner, og enda subber det i bakken av mange lysende oransje kuler som bare ber om å bli plukket ....

Frokost med "egenprodusert" appelsinjuice....
Man skal ikke bevege seg mye rundt før man blir fristet til å spise noe, og selv om vi jo er vokst opp med "ingen spising mellom måltidene", er det lett å falle for fristelsen ... spesielt når det står en stor bil på torget stappfull av poser med alle gode frukter ... og når det koster kr. 40,- for alle disse eplene ... kan man bare ikke la vær ....
17 store epler - Kr. 40,-   Ja takk!!! :)
Noen timer går fort, og så er det lunch .... vi joinet gutta på tavernaen og tok et måltid
hos Monica, som hilser tilbake til Lillehammer og Norge :) 


Linsesuppe hos Monica .....
Etter en slik næringsrik lunch må man ha litt kaffe for å hjelpe magen .... 


Vi har ingen vekt tilgjengelig, men vi er litt engstelig for at vekten skal være "litt"
anderledes ved hjemkomst enn ved avreise ..... 


Et lite tips til en liten, "lett" dessert eller kanskje ettermåltid .... Skjær opp epler i tynne båter, og behold skallet på. Anrett på en liten tallerken sammen med en dært sæterrømme eller yoghurt naturell (den tykkeste du kan få). Hell litt tyntflytende honning over sæterrømmen og krydre eplebitene med kanel og litt sukker .... en etterrett vi har fått ved flere anledninger her nede .... og det ER VELDIG GODT!

Vær: Pent        Temperatur: 17 grader

onsdag 7. desember 2011

Looking out of our windows ..... what do we see????

Selv sitronene blir ekstra sure når været viser seg fra denne siden ....
- selv om han her var heldig nok til å bli plukket inn i siste liten....

.............   bare se selv, hvordan det oppleves!!!


Husmorgener og andre gener .....

Idag startet dagen med skikkelig gråvær, regn og blest, så da var det frem med vaskebøtte, få skiftet sengetøy og det hele! Husets herre kastet noen halvskremte blikk - "var det HELT UMULIG å få meg med på tur idag altså??" Han forsøkte å være hjelpsom, ved å sette seg ut på terrassen "for ikke å være i veien" som han sa, ......... men da fikk han klar innføring i støvtørring og hvilke kluter som skulle brukes til det! Han klarte oppgaven med glans (he he he ...) og det finnes ikke noe bedre enn å bli ferdig med jobben, og å kjenne at hele huset dufter rent! Det er nesten så jeg må begynne å kalle ham "den hvite tornadoen"!!! :D Han har herved fast jobb med støvkluten!

Siden dagen idag har gått med til huslige sysler, kontorsysler og julekort, har det blitt lite fotografering, men vi kan da alltids bidra med noen bilder som enda ikke har fått lufte seg på bloggen .... og siden vi  synes det er deilig å sitte ned, kommer vi i tanker om hvordan grekerne alltid er gjestmilde og byr deg en stol å sitte på:


 


 


... og til sist ... noe å hvile øynene på .....

Vær: Tunge og lette skyer om hverandre, regn, sol og nordavind fra alle kanter  Temperatur: 19 grader

tirsdag 6. desember 2011

Besøk i Réthymno

Dagen startet med at vannet var borte. Juhuuuu ... ! Husets herre bråvåknet og lå 1 cm over madrassen når han hørte mitt paniske skriiiiik! :) Men helten min visste råd og putret sakte men sikkert ut i morgenkåpen og koblet over til agricultural watering! Javel, går det an???? Hokus Pokus og på 1-2-3 var det full trøkk på dusjen igjen og jeg var igjen medgjørlig! Jeg går nå og funderer på om han også kan gjøre vann til vin ....?

 

Siden helten min tryllet frem vannet, fikk han lov til å bestemme dagens utflukt - som ble Réthymno. Dette er Kretas tredje største by og har vært bebodd siden minoisk tid - d.v.s. ca. 3.000 år før Kr. f. Midt i byen finner du en sandstrand og på denne er det at havskilpaddene årlig kommer og legger sine egg. Når eggene klekkes, kravler de bittesmå skilpaddebarna mot lyset, som normalt skal være måneskinnet på vannet, men siden hopetall av turister med lommelykt forvirrer de, og får de til å gå i feil retning, er det nå opprettet et eget skilpadde-beskytter-korps, som passer på at ungene går i riktig retning av sjøen! :)
Bilde fra internett.....Langsmed havnen har venezianerne, som erobret og regjerte på Kreta på 1600-tallet, bygget sine hus, og disse er alle meget venezianske... det kan være lett å glemme at man er i Grekenland her!


Rusler man videre inn i den gamle bydelen, opplever man et summende liv fra moskéer, minareter, cafeer, barer og ....... duer! Kjekt å titte opp en gang imelom .....Réthymno er en by som har alt; fra turistområder, tradisjon, historie, dyre motebutikker, gullsmeder, butikker med lokalt håndarbeid, havneområde og fantastiske museer! Venezianerne og Ottomanene (tyrkiske krigere) har begge satt sterke preg på byen, og historiekunnskapene higer etter å bli forsterket etter en rundtur i denne byen! Nyskjerrigheten blir virkelig tirret!
Hovedgaten heter Venardou, og her finner du det meste av shoppingmuligheter - alt fra støpejernskomfyrer til siste mote skrik fra catwalken i Paris! I en sidegate, like rundt hjørnet, ligger den største minareten, Neratze Moskéen, som idag må ha "støttehjul" for å holde seg oppe. Den fungerer idag som musikkskole.
I enden av Arkadiou-gaten finner du Kara Musa Pasa Moskéen. Den skiller seg godt ut der den ligger blandt alle de italiensk-inspirerte husene.Etter å ha spist en vanvittig god lunch på The Meze-place; flatbanket kyllingbryst med parmesan-ost og rødvin til .... smakte himmelsk og det meste vi kommunserte til hverandre under måltidet var;  "mmmmMMMMMmmmmm ...... mmmmMMMMMMmmmmm", svevde vi videre til Rimondi Fontenen, bygd i 1626. Dette var en offentlig fontene der alle innbyggere kunne komme og drikke fritt av vannet!
 

Igjen opplevde vi at døgnet ble for kort for oss. Etter å ha trålet gamlebyen på kryss og tvers, og tatt med alle smug og bakgater, var vi på vei opp til den store venezianske festningen med eget slott og katedral, oppført 1573. Men der fikk vi beskjed at vi hadde 20 minutter før det ble mørkt og de stengte .... hørt sånn sludder!!! 20 minutter ... det er det vi bruker på ca. 15 meter det!!! Vi skulle jo fotografere hele festningen og slottet med!! Nei, da må vi tilbake en annen dag ...pytt, pytt ... vi har jo en trofast, terrenggående bil som tar oss dit vi ønsker, så det skal gå bra! :)

Skal vi være ærlige, følte vi oss ganske lik denne sykkelen, da vi innså at enda en maratondag var gått .....


og mens solen sendte sine siste stråler og engler dalte ned i skjul, sank vi sammen i Batmobilen og satte (den igjen nådetatte) GPS'en på sofaen hjemme!  Takk for en deilig dag!!! .... igjen! :)
 

 
Vær:  Halvskyet, pent             Temperatur: 20 grader og mye varmere i solen!