lørdag 17. desember 2011

Byvandring i solskinnet

Om morgenen fredag 16. desember, 2011 
Natur, strand og havet er deilig, men av og til må man inn til byen for å kjenne på det pulserende bylivet også. Vi tok derfor en tur inn til Chania, Kretas nest største by, som ligger kun 20 min herifra.Vi startet med en aldri så liten energi-booster:
Skal man på langtur, må man passe på inntaket, samt holde ekstremitetene tørre og varme.
Derfor skimtes husherrens mave godt innpakket i T-skjorte. ;o)

I middelalderen, da venetianerne hersket på Kreta, ble Chania gitt tilnavnet «Østens Venezia». Navnets opphav er Chanias vakre venetianske havn med fyrtårnet som landemerke.


Havnebassengets stille vann, bryggene og de gamle husfasadene danner en enhet som minner om Venezia og Canal Grande.

       
Inne i Chania ligger det spennende markeder, et arkeologisk museum og Janitsjarmoskeen. Rundt gamlebyen ligger de moderne kvartalene med forretningsstrøk, torg og grønne parker. Her ligger også den kjente «skinngaten» med et rikt utvalg av skinnvarer. I skinngaten finner du skomakerene som arbeider på gamlemåten og de som selger beslag og nagler etter kilospris.
 
 
Jeg har lenge forsøkt å overbevise Herren i huset at "Bunad" er flott på menn - uten å lykkes ...
så når disse skoene var interessante, ble jeg noe forvirret!
Mellom kl. 14:00 og 17:00 har de fleste butikker stengt. Minner litt om siestaen til spanjolene, selv om vi ikke har følelsen av at de går hjem og dormer ..... På et slikt tidspunkt, ser en egentlig travel gate i Chania ut som dette:


Hvis man tør, finnes det nok av smug å snike seg inn i, og da er man velsignet med gode motiv for fotografering. Det hyggelige folk å møte og man får mer innblikk i hvordan livet leves i hverdagen. Her er det ingen engelsk navn på gatene, snarere arabisk og gatelampene er fremdeles gamle og viser dyremotiv når man ser opp på dem.


På denne måten kom vi plutselig over en gate, Tsouderon, som huset mange kunstnere og designere. Vi kom i snakk med noen og i dette studioet lagde de lamper av kolorisert pergament og jobbet med workshops for barn. Her var det utstillinger for kunstnere som ønsket å profilere seg og en liten coffee-shop. Et deilig lokale å komme inn i, fylt med inspirasjon og glede. Kanskje noe å overrasske feriebarn som kjeder seg med? Mailadresse: politexn@gmail.com

 


Så kom vi over en særdeles spesiell og dyktig gullsmed, som lagde naturtro kopier av blomster og annet. Dette i samarbeid med en fotograf-kamerat. Sifis Stavroulakis har hatt utstillinger både i Madrid, Barcelona, Berlin og andre steder og har jobbet som gullsmed siden han var 18. Arbeidene hans var fascinerende og som kretenser var han glad for endelig ha fått sin egen gullsmedbutikk, som skulle åpne dagen etter! Hvis dere er i Chania, så dere bare besøke ham, hans arbeider er unike! Sjekk websiden; www.sifisjewellery.gr

 

Anemone i tynt gull med nerver og det hele, samt ring med blomsterknopp .... fantastisk naturtro!!!!

En jordklode med et tre og et menneske ... nesten litt spooky ...
Sifis Stavroulakis, 54 Chatzimihali Ntaliani st, Chania
  Det virker som om folk er fryktelig glad i farger og her er noen fotos fra noen av smugene ....Hager er like frodige som hjemme, men en byhage består som oftest av tomme olivenolje-dunker, plastikurner, eller vrakede vaskebaljer. Ingenting i veien for å lage hage på den måten. Det kreves bare litt mer fokus på vanning! :)Vi kom over Lady og Landstrykeren i et smug. Landstrykeren med det engstelige
 blikket -  til venstre! Han ble jaget bort 2 minutter etter at bildet ble tatt.

Ned mot havnen yrer det av små kaféer og fiskerestauranter, og vi valgte å avslutte dagen med en skikkelig "jule-omelett"(???!!???) på denne hvepse-kaféen:

.... og bare for å gi håp til fansen av kassettspillerne og ghettoblasterne; i Chania finnes det trøst!!! Masser av kassetter å få kjøpt på annethvert gatehjørne! :) :) :) 


Været fredag:   Nydelig             Temperatur:  20 grader
Været torsdag: Nydelig             Temperatur:  19 grader

fredag 16. desember 2011

Solnedgang med latterlig innslag ........

Solterapi for frosne nordmenn........De hvite fjellene

Hver dag våkner vi opp til synet av "Levka ori" som betyr "De Hvite Fjellene". De ligger som et fristende fotosted like ved oss - tilsynelatende! Men først måtte vi fylle litt bensin fra vår lokale bensinstasjon....
Bensinstasjonen i Almyrida ....
Den høyeste toppen er 2453 moh. Siden vi kommer fra et fjell & snø-land, synes vi at vi måtte opp å fotografere litt, så vi satte kursen mot fjellene og kjørte og kjørte og kjørte ... og kjørte! Oppover og oppover, og så kom vi plutselig til en grønn, fruktbar slette, midt inni fjellheimen. Det er så spennende å oppleve Kreta, fordi man alltid får overraskelser og dette var en av de. Rett og slett vakker natur og interessant å se hvordan den lille bygda fungerte.
Sauene lever et godt liv på øya ...
Levka Ori på "nært hold" ... For 2 uker siden var de helt glassert, men pga varmen de siste ukene har det smeltet mye .

Da vi forstod at vi var nære nok på fjellene, kjørte vi likegodt videre på veien og havnet på sydsiden av øya.

Her var det små landsbyer for hver 3 km, og vi drakk kaffe sammen med denne familien på stedets lokale taverna.
En hyggelig og imøtekommen famiie på den lokale tavernaen/bilverkstedet ...

De fortalte stolt om hvilken motstand de hadde ytet mot tyskerne under annen verdenskrig. Og for å understreke dette, hadde de laget et lite motstandsmuseum i en av de første hagene ved innkjøringen til landsbyen.

Byens eget "Forsvarsmuseum" - Ser dere soldaten med hjelm som sikter med automatrifla???

Familien tipset oss om det gamle fortet, som lå i neste landsby og som hadde vært en viktig motstandspunkt i kampen mot tyrkerne på 16/1700-tallet. Frangocastello, som byen og borgen het, får tankene til å gå til gamle filmer og forestillinger om hvordan millitærsamfunnet fungerte på den tiden. Nesten uforståelig at noen kunne fungere inni en "steinhaug" som denne ....

 

Etter å ha sett denne, føk vi i en annen retning og kom til den koselige byen, som nok er oppstått pga av gode og interessante dykkerforhold, Hora Sfakion. Ikke mange innbyggere på denne tiden av året, men det var da to tavernaer som holdt åpent. De andre pusset opp for neste sesong!
Hora Sfakion

Tavernaeierne pusset opp stoler for neste sesong
 På tavernaen spiste vi en merkelig rett (den eneste de serverte i vintersesongen); en pannekake som så helt normal ut - helt til vi begynte å tygge på den - da var den full av grynete masse med en ganske spesiell smak. Vi spurte hva det var og fikk til svar at det var en pannekake fyllt med flytende geitost og at det var snabla godt med honning på! En lokal delikatesse. Når vi bestilte, hørtes det ut som om det var ostepai, så vi bestilte øl til .....  Noen som lurer på hvordan søte pannekaker, med en slags flytende fetaost, toppet med lynghonning og øl, smaker????? Ikke tenk mer på det! Finn en annen rett å konsentrer dere om! :)

Mens vi satt og slet oss igjennom ovennevnte rett, gikk solen ned i havet og vi kom igjen tilbake til leieren, lenge etter solnedgang!
Solen går ned i havet, som en glødende ildkule,  i vest .......

tirsdag 13. desember 2011

Kveldskos ...........

Vi ønsker alle en rolig og behagelig førjulstid!!!   ;o)


Julestemningen stiger ....

Det har vært mye engelske julepopsanger på radioen i det siste, men i dag tidlig hørte vi endelig de norske julesangene på radioen; "Deilig er jorden" og "Glade jul" som smøg seg inn i ørene våre, og dermed  gikk det opp for oss at 'idag er det akkurat 10 dager til lille julaften!!!'

Hu og hei, da er det jo på tide å pynte litt, så vi fant frem det vi allerede hadde samlet av julepynteting; som pinjekongler, appelsinskiver, pinje-granbar, kanelstenger og røde silkebånd, .... + litt annet snask, som hører julen med! Men for å komme skikkelig i stemning, er det greit å bake en omgang boller og lage litt gløgg - det understreker jo julestemningen, og det trengs ..... når temperaturen ute er ca. 17 grader og solen etterhvert steker så svetten siler når vinduene pusses!

  

For de som trenger litt gløgg
1 fl rødvin
100 g lynghonning
2 stk kanelstang
3 stk hele kardemomme
8 stk hele nellik
2 ss hakket tørket ingefær
                                    1 stk appelsin - skallet av den                                       
revet muskatnøtt
nykvernet pepper
2 dl vann
2 dl akevitt eller vodka
2 dl madeira
rosiner
hakkede mandler

Fremgangsmåte:
Ha lynghonning, kanelstenger, kardemomme, nellik, appelsinskal, litt revet muskat og nykvernet pepper i 2 dl vann og kok i 10 minutter. Dekk til og la det kjøle seg ned og så stå i kjøleskapet over natten. Sil vekk krydderet, så du får vann med kraftig kryddersmak. Varm opp kryddervann, rødvin, akevitt/vodka og madeira, og server med rosiner og hakkede mandler.
En god basis for en stemningsfull aften! :)
Vi tenker på dere der hjemme, som alle har det som "Bambi på isen", og stresser rundt og skal ha alt i hus innen et visst tidspunkt. Ja, ja ... alt har vel sin sjarm .....  Vi koser oss her på øya med "vår julestemning" og så håper vi alle dere andre hygger seg med "sin"!!! :0)

Her er noen bilder fra dagens arbeidsoppgaver med høy julefaktor :)

Man tager det man haver .... og laver en girlander ...

Stæsj av diverse kaliber må til .....

Etterhvert stiger julestemningen ... selv om solen skinner utenfor og bølgene svisjer lystig ...

Naturmaterialer er tross alt det beste ....

Patriarkens hemmelige juleproviant ... godt bortgjemt ... trodde han ... i tilfelle krig!!! ;o)

Slik ble girlanderen til sist ..... koselig, ikke sant! :o)