lørdag 26. november 2011

Tur til Kretas "Bali" .... for å se solnedgangen og kanskje bade litt .....

Etter en regnfull og brrrrrr ... kald dag igår, var det idag "Opp ved hanegal" ... ikke vanskelig å få til ..., og rett ut på tur!

 

Well, først må alle helter ha litt mat i maven, men siden brødboksen var tom .. ble det müsli! Ikke så galt som fuel for en lang tur! Det begynner jo tross alt å bli lenge siden vi var ute på en skikkelig langtur nå! Med bilen full av monopod, tripod, filmutstyr, kameraer, optikk, badehåndkle & badetøy + litt sjokkis & en stor flaske vann .... sjokket vi avgårde i retning vest!

Hompetitten-ruta ble som følger: Motorveien forbi Chania til Nopigia, inn i fjellheimen til Leventies, hvor det var mulig å gå ravine-tur (om sommeren da... ),

 
gjennom en gammel tunnell og videre til Elos med den gamle aquadukten. Da skulle vi være omtrent på 1000 m.o.h.
 

 
Et belte av løfvellende trær i vakre høstfarger slynget seg gjennom dalen og fjellpassene vi kjørte igjennom. Utrolig vakkert når man etterhvert har vendt seg til de grågrønne oliventrærne som vokser overalt! Ved kysten kom vi over et forblåst og brent landskap som også var ganske fascinerende!

Etter å ha vært på ved-slang i flere dager, med røntgensyn mot alt som kan minne om tørr ved, skal vi innrømme at vi fikk litt stivt blikk og hakeslipp når vi kom til dette synet! Skulle vi rappet noe herifra, måtte vi hatt en skikkelig trailer!!! Dette må minst være tiltenkt et gammelt dampskip i en eller annen bukt ....  
 

Siden bar det nedover på svingete veier gjennom Vathi mot Elafonissos og Elafonisi-stranden, som var vårt mål. På veien ble det en del stoooooopppp, kan man si .... mye fint å ta bilde av.
Jeg vet ikke hvem som var mest nyskjerrig her, henne eller meg, men jeg er helt sikker på at hun var mer jålete!
Snakk om feminin sau!!!
Fjellene på vestsiden av øye skiller seg ganske mye fra østsiden, ved å være grønne og tildels kledd i høstskrud!

Ellers møtte vi jo en del levende vesener, både på to og fire ... noe som etterhvert er blitt en selvfølgelighet langsmed veien! :D

  
Så var vi ute ved det azurblå vannet og den blå lagunen!!! Her kunne vi saktens bruke noen timer!!!!  Det var heeeelt nyyydelig!
Ved å følge nøye med på klokken, fikk vi også med oss solens dypdykk i sjøen, på det vestligste punktet. Dog kom det en del skyer og ødela litt, men pytt pytt - det ble en vakker opplevelse det også!

Imorgen skal dere få noen video-inntrykk fra dagens tur ... bare synd vi ikke kan legge ut alt, for dette skulle vi gjerne delt mer av! I alle fall dagens "dopp" i Middelhavet ... men da fikk jeg filmforbud! ;o) Vær: Først overskyet, siden strålende sol       Temperatur: Først 15, siden 19 grader

torsdag 24. november 2011

På slang .....

Dagen idag den er din alene, eller ... seize the day - som det heter ....  og hva skjer??? Jo, vi liner opp for å bli med på visninger sammen med en av de mange eiendomsmeglerne i området og finner - drømmestedet hittil. Nå skal det sies at vi pt. bor i et drømmehus, men det kan vi jo ikke sånn uten videre annektere, så da må man ut på leting .... og som sagt, så gjort!

Først ut var et hus med både takterrasse, stor patio, svømmebasseng og egen leilighet i kjelleren. Huset var bebodd av en gammel dame, som var der "alene" med ...... 20 katter!!! Det avgjorde saken, - vi dro videre! Neste hus var en bungalow med peis, 3 soverom og flott opparbeidet hage (- hva annet kan man forvente når eierne var engelskmenn ... ;O) .... og en vanvittig flott takterrasse, naboene var norske  .... så vi dro videre til et hus, som hadde en nabo med 2 illsinte sjefere - ikke bra ... vi dro videre, og kom til det huset vi godt kunne tenke oss ..... her taler bildene for seg selv....
Bildet er lånt fra prospektet dreamcatchers

Utsikt mot vest
Hagen og bassenget samt overbygget utestue

Vi fant også en liten videosnutt, på internett, fra huset, som du kan se ved å klikke på denne linken. Interiøret er kanskje ikke helt vår stil, men det kan man jo endre ved et trylleslag! :)

http://www.youtube.com/watch?v=KYxesD0gJuM&feature=related

Som det vel kan sees, er dette ikke akkurat noe man får for "lommepenger", så nå sitter vi her foran peisen og funderer på hvordan vi snarest mulig kan klare å spa opp et par millioner - sånn helt uten widerøe!!! Alle forslag tas imot med tak!

Apropos peis, .... vi har vært på slang idag. VED-slang! Et heller sjeldent fenomen i Norge, men relativt alminnelig på Kreta ... innbiller vi oss!???  Vi har i alle fall møtt flere sortkledde, krokete koner med skaut, som har gått og samlet ved i grøftekanten! Vi fikk med oss en grei favn hjem, men problemet er bare at det  jo er oppbrent før man rekker å si "kake"! Av den grunn har vi besluttet å ringe til guruen "George" imorgen, og bestille skikkelig ved fra ham! Da skal det snart bli førjulstemning her i stua også!

 

Ellers har vi vært på den kjente caféen "Francoise" og spist lunch idag. Stemningsfullt sted, med en stor brennende, glovarm brase midt i lokalet. En skikkelig "sjørøver-café" med sjel! Der spiste vi god omelett, og traff flere av våre nyerhvervede engelske venner ... som satt ivrig og planla et nytt café-konsept, som de skulle prøve ut til sommeren!

For første gang kjente vi på temperaturen i vannet og det var overraskende varmt! Vi gjetter på ca. 22 grader!  Jeg er overbevist om at hvis jeg bare hadde turt å stille i bikini på en solrik dag, og hevet meg ut i bølgene (se for dere Baywatch nå ... he he), ville de gamle grekerne som sitter hutrende i boblejakker på strandbarene kanskje allikevel ikke ringt asylet! Det er faktisk badetemperatur enda ... det er bare litt flaut å sprade rundt i bikini - når gutta på strandbaren hutrer i boblejakke!!! Er det bare meg eller ......... ???

Vær: Overskyet   Temperatur: 15 grader

onsdag 23. november 2011

Et hundeliv ....

Her på Kreta bruker man hund istedetfor alarm. Alle med respekt for seg selv har minst 2-3 hunder og de er IKKE sosialisert, slik at de første gangene man vandrer seg en fredelig tur, får man hjerteklapp minst 15 ganger, siden hundene er mektig ivrige på å vise frem sin spisse tangard og hule baryton-stemme! Hundene er ikke særlig store, men desto større i kjeften og har en utholdelse en duracell-kanin ville misunne de!

Om natten står de ute hele tiden og bjeffer på alt som rører på seg - mon tro Øystein Sunde har vært her og fått inspirasjon, når han skrev om "fatter'n som lå i Härjedalen og skjøt på al som rørte på seg"...

Når vi våkner av dog-fights kl. 05:00 om morgenen i full konkurranse med en eller flere forvirrede haner, da er det bare en ting å gjøre - plugge inn øreproppene og sove videre! :D


Klikk på pilen for å se video-snutten

Idag har vi lullet oss inn i drømmen om at vi har vunnet i lotto, og gått på eiendomsvisninger. Det er utrolig mye til salgs her nede, men prisene spriker voldsomt. Noen steder får du flere terrasser og basseng i et lokalmiljøhus, for samme prisen som en lang tynn tarm av et hus uten basseng, med stor naturtomt i utkanten. Ikke lett å bli klok på det, men det er en besnærende tanke å skulle få seg et lite "krypinn" her nede! Nå er det kvelden og vi er klare for kyllingsalat og et stort glass rødvin! :) Håper alt står bra til i gamlelandet!

Vær:  Overskyet    Temperatur: 15 grader

tirsdag 22. november 2011

Hverdagsliv......

Appelsinene er modne for innhøsting og morgenjuice!!! :O)
 Idag har vært et slaraffendag hittil.....  Etter en laang og god frokost på takterrassen med varmt, ferskt brød fra bakeren, yoghurt, kaffe, te og nypresset appelsinjuice fra appelsintreet i hagen måtte vi hvile litt på solsengene frem til det var på tide å hente litt lunch ....


Sakte men sikkert dukket det opp et skyet slør foran solen og da ble det plutselig ikke så varmt lenger! Hva skal man finne på da???
Jo, "vri-åtter" er vel passe på en sådan dag??? Først blånektet husets herre, men etter å ha servert ham kaffe og en skikkelig sjokolade-croissant, gikk han med på det! Mannen har bare flaks og vant igjen og igjen, mens jeg ble mer og mer revansjesugen .... til sist fikk han visst et kick og måtte "gjøre noe" ....  og forsvant!!!


Sitronene er også klare for å bli til citron-sorbet!!!
Vinner-rekka må ha trigget adrenalinet, for det neste jeg hører er kosting og feiing over en lav sko utenfor. Kjekt det, hvis et par omganger med tap i vri-åtter kan får ting gjort! ;) Kanskje jeg har kommet over en ny taktikk??? !!! ;o)

Nå  bærer det avsted til Chania for å handle inn litt stort igjen. Det får bli dagens trim!!! Imorgen skal vi bevege oss mer .... har vi planlagt!

Vær: Lettskyet til skyet       Temperatur 14 grader

mandag 21. november 2011

Kretensisk vinproduksjon

 
Idag har vi vært på organisert tur til en av Kretas vingårder. Klokken 11:00 troppet vi opp og steg ombord en gigantisk buss på torget i Plaka. I en "melting pot" av irer, engelskmenn, grekere og 6 nordmenn suste vi avgårde til ukjent sted, på de kjente greske svingete veiene, hvor halve fordelen av bussen hang nesten nede på neste veisving, innen vi hadde fått kommet oss igjennom den vi holdt på med ....  Stemningen var høy og når de la inn et lite stopp med tørre kaker og Raki, forduftet alle redlser over å henge utover landskapet i tilsynelatende fritt fall. :DEieren av vingården, en ung mann, 2. generasjon på bruket, snakket godt engelsk og fortalte masse interessant, både om historien, druetyper, fermentering, lagringsmetoder og salg. Denne vingården produserte 100.000 - 120.000 flasker pr. år og sto for ca. 20% av Kretas totale vinproduksjon. Han fortalte at de var en av de minste, så det er nok ikke så mange vingårder på Kreta.

Han fortalte at de ikke hadde store vinmarker selv, men kjøpte mye fra andre produsenter. De brukte mye franske druer i tillegg til greske. Noen viner fra alle kulturene var ivaretatt på et eget lager, og de hadde dermed vin som gikk over flere generasjoner på lager. 

Etterhvert ble vi ført inn i de moderne hallene hvor store ståltanker ruvet. Siden ble det mer "romantisk" og vi krøp under jorden i smale ganger med kalde steinvegger, opplyst kun av høye stearinlys i flasker. Mens vi snek oss gjennom de smale, kalde gangene skimtet vi flasker på den ene siden. Veggen på den andre siden var av en spesiell sten som holdt en jevn kjølig temperatur.

Moderne, og ikke så romantiske, men mer hensiktsmessige, tanker hvor fermenteringen foregår!
Syrah-druen, eller shiraz - som den også kalles, er den druen som gir minst hodepine, altså har minst garvesyre! LØP OG KJØP!

Dypt under jorden, fikk vi virkelig vinkjellerfølelsen under huden.

Herlig stemning!
Flasker som skal snus ofte og ligger skrått, for at gjæren etterhvert skal samle seg mot korken og kan suges ut når den har gjort sin tjeneste!

Spennende saker som sikkert hadde vært verdt å bruke litt tid på! :)

Smale ganger opplyst av stearinlys.... skummelt og ganske stemningsskapende!

Sist kom vi inn i de aller helligste - hvor de virkelig gamle vinflaskene lå ....

Enhver vingård med respekt for seg selv må ha flasker med spindelvev på... :)


Vinsmaking - uten spytting i glasset - i hyggelig selskap!

Siden temperaturen ikke akkurat er "som normalt", fyrte de opp i peisen for oss .... Herlig!!!!
Vær: Overskyet        Temperatur:  15 grader

søndag 20. november 2011

Patriarken nekter å flytte seg en meter idag ...

Nå er det hvile som gjelder etter en kjøretur på ca. 58 mil! Og det unner jeg ham, slik en god sjåfør han har vært og hvilke prøvelser han har blitt utsatt for! Han har visst også tenkt å skrive et brev til Hyundai og bekrefte at deres lille rotte av en bybil har betstått  kravene til "terreng-gåene" kjøretøy av ypperste klasse!!!  :O)

Ikke så galt å sove lenge i god seng og mykt fluffy sengetøy, våkne opp til lett skydekke og striper av sol, vanvittig flotte snekledde fjelltopper og Søndag!!! Før jeg rakk å få satt over kaffe'n, hev mannen seg ut av hoveddøren og jogget ned til bakeren for å hente rykende varmt og duftende hjemmebakt brød! Tror han var yr og glad over å være hjemme igjen! Borte bra men hjemme best ... er det noe som heter! Dream on ... er det også noe som heter....! Bakeren hadde visst tatt Søndag han også, så her måtte vi sette fart på fantasien etter 4 dager på reise var kjøleskapet ikke akkurat et bugnende syn! MEN vi har da en feilinnkjøpt kavringpose og uuummmmmm hvor deilig det smaker når man ikke har annet! Sammen med litt roquefort, gulost og syltetøy er det en grei start på dagen. Når man atpåtil har utsikti til snedekte fjell, bølgebrus fra stranden og strålende sol - kan vi ikke klage!
 
Utsikt fra frokostbordet ....
Vi glemte skiene.......   Ikke så gal utsikt fra takterrassen!
Nærbilde av de "hvite fjellene" .... som for en uke siden var grå........
  
Feilinnkjøpt kavring og litt gresk salat til lunch!

Slaraffenliv på takterrassen ....
 Sorry folkens, men MÅTTE bare legge ut noen bilder fra dagen idag ..... Håper været hjemme er godt! ;O)


Vær:  Sol!     Temperatur:  18 grader