lørdag 3. desember 2011

Ikke et vindpust ..... og 30 grader i solsteika!!!

Idag gjorde vi absolutt ingenting - bortsett fra å nyte varmen, utsikten og stillheten! Resultat: vi sitter med litt stive masker her nå .... enda vi har brukt faktor 30 - begge to!!! (Ja, mirakler kan skje!!! ;0) ....)

Herren i huset er på jakt etter de beste emnene for dagens friskpressede juice! :)

Etter å ha lyttet til musikk og lydbok et par timer var det dags for litt lunch fra bardisken på takterrassen! Med en utsikt som dette, kan lunchen ta lang tid!
 

Vi har ellers en curiositet her i vår lille village. Fiskemannen, kjører rundt i en pick-up med løse fiskekasser  på planet. På taket har han limt fast en megafon og gjennom den gir han tilkjenne at han kommer! Som vår utleier advarte oss på forhånd; "Hvis dere hører bråk, så dere tror at tredje verdenskrig har brutt løs - så er det bare fiskemannen som kommer!" Det var jammenmeg ingen overdrivelse - for vi trodde at det var sluppet løs en farlig basill eller et farlig utslipp av noe slag, og at alle skulle evakueres, ...for en odør spredde seg rimelig raskt .... og så var det bare fiskemannen!!!


Vi fikk klare flashbacks til "Mr. Unhygienix" i Asterix og Obelix, men vår fiskemann var ikke like glad i å bli fotografert. Når han så kameraet ble han nesten hissig og vi forhalte rimelig kjapt!


 Etter flere timer i horisontalen kun understøttet av frokost, litt mellom-måltid, lunch, litt mellom-måltid + litt goodies nå og da ... sa samvittigheten vår at det var tid for en liten tur .... så vi spente på oss joggeskoene og tok en tur til Plaka og Kokkino Horio.
På turen hadde vi en lang prat med innehaveren av stedets hagesenter og på vei hjem plukket vi en liten bukett med hva grøftekanten kunne by på.
På denne tiden blomstrer både små Påskeliljer, Krokus og Alpefioler - alle ville i grøftekanten ...

Vær: Nyyyyydelig          Temperatur: 20 grader  ( i skyggen må vite.... )

fredag 2. desember 2011

Zorba the Greek!

Jeg tror vi har fått lopper i blodet! Det går liksom ikke an å sitte stille!! Jeg har sagt til patriarken at jeg egentlig har med et par bøker og begynner å få litt stress over ikke å ha fått lest mer enn et par kapitler i den første ... det betyr i direktespråk; at jeg ønsker å slange meg på takterrassen på en solseng med en bok, hodet relativt lavt og bena høyt! Det sies å være en god stilling for gamle damer!!! :)

Men, så var det disse loppene da!!! Patriarken lokket med at vi skulle se stranden der Zorba the Greek ble filmet, visstnok enda en vakker lagune og hvis jeg ble med; lovet han å prøve å få tak i noen pinjekongler til meg .... OK, da!!! Jeg slukte agnet rått, og litt etter, satt vi igjen, 3 cm over asfalten, i Batmobilen, med nesten vendt mot enda et vakkert paradis!

Det er skremmende hvor anderledes snekledde fjell oppleves her nede! Hjemme kan de godt være vakre, men man flyr jo ikke rundt og tar bilder av de hele tiden.... her er det anderledes .... under er bare noen jeg MÅTTE ta i dag tidlig!! Er det ikke et vakkert syn?!?!!!!

På veien ut av vår lille landsby ..... Olivenlunder med snødekte fjell ....
Et par kilometer videre på veien .....
Så kom vi endelig frem til målet; Stavros-stranden, etter diverse runder rundt i små byer med mange enveiskjøringer og veier som sluttet brått. Nå skal det sies at dette er helt naturlig for oss, så vi fikk ikke akkurat høyere blodtrykk av det ... vi ser nå på det som artige små opplevelser!!!! *@x&/### ...... :o)

Det var utrolig å komme frem til den lille lagunen, som selvfølgelig var nesten øde, borsett fra oss, en dykker og en ihuga brettseiler som tilsynelatende hadde mistet båten sin, og tok sin sønns surfbrett ut på leting ....  (Se Mr. Spielberg's video som legges ut litt senere...)

Det var langs denne klippen, den berømte sekvensen med taubanen, i filmen Zorba, ble filmet... (se under)Dette klippet er filmen på samme stedet hvor resten av disse bildene er tatt, idag, 2. desember, 2011 - 47 år senere!  
Filmen handler om den gresk/britiske forfatteren Basil (Alan Bates), som planlegger å åpne en brunkullgruve på Kreta. 
På veien treffer han på bonden og musikeren Zorba (Anthony Quinn), som blir med han på ferden. 
Filmen regnes som en av verdens mest kjente kult-filmer!!!

Rundt lagunen danner et merkelig landskap et slags månelandskap! Vi har hørt at Kreta ikke er en lava-øy, men det er vanskelig å tro når man ser disse kraterlignende områdene med små hull, hvor man bare venter på at det skal si "BLUBB" og at det skal spytte ut lava.......
Vakre farger som brenner seg inn i minnet!!!
Kremstrand for strandløver i alle aldre!!!


Igjen vakre fjell - denne gangen på vestsiden av Chania, sett fra Akrotiri-halvøya.Nøtteliten i toppen av et tre - for å plukke pinjekongler til julepyntingen!
Deilig med menn som holder ord! :)

Siden tiden, som vanlig, gikk mye fortere enn beregnet, gjorde magen oss plutselig oppmerksom på at det forlengst var forbi lunch-tid. Vi svingte innom en restaurant hvor det var 100 forskjellige retter basert på svin - alle sammen!!!

.... og mens vi nøt maten, kikket vi over veien og så en av byens innbyggere som priset julen!

Vel hjemme igjen ... var det bare å ta fatt på vedstabling og da ble vi minnet om at det faktisk var desember og vinter!
Egentlig vanskelig å forstå når det er strålendet sol, t-skj

Vær: NYYYYYDELIG!!!      Temperatur: 19 grader

torsdag 1. desember 2011

En deilig, varm dag - 1. desember!

Idag har vi funnet et "secret cove" eller på godt norsk;  en bortgjemt, vakker, liten strand ikke langt unna der vi bor! Vi funderer på et lite morgendykk der morgenene fremover .....

 

For å komme til denne bortgjemte herligheten, må man passere disse scalpene - rimelig scary - hengt til tørk - samt en vildt logrende hund som har limt seg fast midt i veien.


Dagen idag har vært solrik og deilig! Masser av positive opplevelser som gir inspirasjon til videre opphold på Kreta! Skulle bare ønske at flere kunne oppleve dette!!! :)

Vær: Sol fra skyfri himmel !!!!!      Temperatur: 18 grader (i skyggen altså!!)

onsdag 30. november 2011

Kretas ruiner

Reiser man rundt på Kreta, kan man ikke unngå å legge merke til de mange ruiner. Da mener jeg ikke de som er av historisk betydning, men alle de hus og bygninger som ligger i landsbyer eller ute på landsbygda.  Dette er steder som er fraflyttet for mange år siden og som tidens tann har lagt mer eller mindre i ruiner. Mange steder er det nå startet opp restaurering av disse hus, samt at endel hus er blitt restaurert som nye ferieboliger for velstående solhungrige briter, nordmenn og andre europeere. Men, det er mange ruiner igjen som ligger der som minner fra en svunnen tid!


Det er ikke bare enkelt å få kjøpt et slik sted for å restaurere til sitt 'drømmested'.
Husene er som regel steder der eierne er 'gått bort' og arvingene disponerer stedet. Og, arvinger er det som regel mange av, 8-10 stykker er normalt,  som er spredd rundt i verden. Mange bor i Canada og USA, som er et vanlig sted som grekere har utvandret til. Så er det en lov her i Hellas som sier at alle arvinger MÅ fysisk være tilstede når salget skal gjennomføres hos en advokat. Da er det ikke lett å samle alle sammen og særlig ikke når kjøpesummen er relativt lav. Etter endt arveoppgjør vil ofte ikke arven engang dekke flybilletten til Kreta!  Det er av den grunn mange som ikke bryr seg om stedet de har arvet, resultatet er da falleferdige bygninger, som vi opplever som ruiner.


 

 

Et gammelt olivenpresseri som var i drift frem til for 10 år siden!!! Forfallet skjer raskt!

Så er det de stedene som er restaurert og som idag er 'drømmestedet'! 
De fremstår som godt ivaretatt og har sjel. Dette er steder som er ettertraktet og har en høy markedspris her nede, selv om det nå er 'kjøpers' marked. Ønsker man seg et sted som har sjarm og har mye historie i veggene, så er dette stedet!

Et hus som holder på å bli restaurert!
Ferdig restauret fremstår mange hus som 'drømmestedet'! 
Man får bare lyst til å gå inn en slik dør!Det har jo blitt 'bærre lækkert'!  Tror jeg kan tilbringe mang en ferie her!

Vær idag: Tunge skyer    Temperatur:  16 grader     

tirsdag 29. november 2011

Strandvær .... endelig!!!

Værmeldingen lovet fint vær, så vi pakket for picknique på standen .... dagen etter julemarkedet!?! ... litt rart, men dog .... her er alle fysiske lover opphevet.


Siden vi jo ikke hadde med oss strandbag hjemmenfra, ble det LIDL som fikk reklamen denne dagen, og med to stappfulle, lekre plastikposer fra Lidl, putret vi avgårde mot stranden i vår "Batmobil", som nå har bestått 10 x styrkeprøven til LandRoover i de skotske høyfjellene! Denne gangen kjørte vi selvfølgelig av veien på feil side av motorveien, og det varte og det rakk før vi endelig kom til en tunnell under motorveien. Den så litt mørk ut, men pytt pytt, ingen av oss sliter med mørkeredsel, så vi fyrte opp gassen og spant inn i mørket ..... det sies at "i mørket er alle katter grå" men det er jammenmeg vann også!!! I løpet av bredden av en motorvei på tvers, forserte vi ca. 50 m3 vann, men "Batmobilen" var tett som en potte ... og siden, etter at sjokket hadde lagt seg, og etter å ha kjørt igjennom en skog av 2 m høye siv, tok den oss rett mot den fantastiske stranden!

Den hardt prøvede Batmobilen!
En 5 km lang strand, og vi hadde den nesten for oss selv. Merkelig hvor vanskelig det er å bestemme seg for hvor man skal plassere seg, når man kan velge hvorsomhelst i et belte på 5 km ..............???
 
 Trygghetsmomenter........

Men vi valgte et trygt sted ved siden av en dusj og en plankesti, samtidig som badevakt-tårnet også innga en trygghetsfølelse ... vi hadde jo planer om å bade i dag også! Regner med at Herren i huset håpet på at Pamela skulle dukke opp ... ;0) ... uten at jeg følte meg særlig truet av den tanken!

 Bare minner om at det var 28. november .....

En liten picknique etter badet .... har man vel fortjent :O)


Stranden var tydeligvis et yndet sted for hunder i alle størrelser, og siden vi begge er glade i hunder... var det bare et hyggelig avbrekk, når det dukket opp en glad hund som snøftet blidt, tok oss i øyesyn og forsvant igjen med turbo-fart. MEN, så dukket altså Varanen opp! 

Varanen ... himself!
Varanen var selvfølgelig også en hund, i en varans kropp, hjulbent, med et ansikt som en tapir, føtter med tær, en kommodehunds lange kropp og meget, megetsigende øyne!!! Ufattelig sjarmerende!!! Vi sto som fjetret når han dukket opp og lurte på hva slags vesen dette var! Men han kom bare luntende bort til oss, så oss dypt inn i øynene og ble stående og se på oss leeeenge. Så stilte han seg klint inntil meg og ba om å bli klappet! Jeg klappet og klappet, men Varanen ville ikke gå! 

Klappe-klapp......

 

Smått om senn fokuserte han på Patriarkens våte badebukse som hang til tørk på en gren og den bestemte han seg for å vokte. Han rigget seg til i nærheten og hver gang det dukket opp en potensiell fare på 4 ben, utstødte han et par merkelige bjeff som endte i et ulvehyl. Til sist sovnet han! :) Da vi pakket sammen fotoustyret og picknique-Lidlposen vår og la det i bilen, med planer om å gå en tur langs stranden, .... fulgte Varanen etter opp til bilen. Han ble med på hele turen og gikk "ved foten" som den mest naturlige ting i verden!!! Skal innrømme at vi lekte med tanken om å ta ham med hjem!!! Dessverre regnet vi med at den hadde et velutstyrt hjem et eller annet sted i nærheten, så vi forlot ham med tungt hjerte!

 

Vær mandag: Strålende sol                Temperatur: 17 grader