tirsdag 6. desember 2011

Besøk i Réthymno

Dagen startet med at vannet var borte. Juhuuuu ... ! Husets herre bråvåknet og lå 1 cm over madrassen når han hørte mitt paniske skriiiiik! :) Men helten min visste råd og putret sakte men sikkert ut i morgenkåpen og koblet over til agricultural watering! Javel, går det an???? Hokus Pokus og på 1-2-3 var det full trøkk på dusjen igjen og jeg var igjen medgjørlig! Jeg går nå og funderer på om han også kan gjøre vann til vin ....?

 

Siden helten min tryllet frem vannet, fikk han lov til å bestemme dagens utflukt - som ble Réthymno. Dette er Kretas tredje største by og har vært bebodd siden minoisk tid - d.v.s. ca. 3.000 år før Kr. f. Midt i byen finner du en sandstrand og på denne er det at havskilpaddene årlig kommer og legger sine egg. Når eggene klekkes, kravler de bittesmå skilpaddebarna mot lyset, som normalt skal være måneskinnet på vannet, men siden hopetall av turister med lommelykt forvirrer de, og får de til å gå i feil retning, er det nå opprettet et eget skilpadde-beskytter-korps, som passer på at ungene går i riktig retning av sjøen! :)
Bilde fra internett.....Langsmed havnen har venezianerne, som erobret og regjerte på Kreta på 1600-tallet, bygget sine hus, og disse er alle meget venezianske... det kan være lett å glemme at man er i Grekenland her!


Rusler man videre inn i den gamle bydelen, opplever man et summende liv fra moskéer, minareter, cafeer, barer og ....... duer! Kjekt å titte opp en gang imelom .....Réthymno er en by som har alt; fra turistområder, tradisjon, historie, dyre motebutikker, gullsmeder, butikker med lokalt håndarbeid, havneområde og fantastiske museer! Venezianerne og Ottomanene (tyrkiske krigere) har begge satt sterke preg på byen, og historiekunnskapene higer etter å bli forsterket etter en rundtur i denne byen! Nyskjerrigheten blir virkelig tirret!
Hovedgaten heter Venardou, og her finner du det meste av shoppingmuligheter - alt fra støpejernskomfyrer til siste mote skrik fra catwalken i Paris! I en sidegate, like rundt hjørnet, ligger den største minareten, Neratze Moskéen, som idag må ha "støttehjul" for å holde seg oppe. Den fungerer idag som musikkskole.
I enden av Arkadiou-gaten finner du Kara Musa Pasa Moskéen. Den skiller seg godt ut der den ligger blandt alle de italiensk-inspirerte husene.Etter å ha spist en vanvittig god lunch på The Meze-place; flatbanket kyllingbryst med parmesan-ost og rødvin til .... smakte himmelsk og det meste vi kommunserte til hverandre under måltidet var;  "mmmmMMMMMmmmmm ...... mmmmMMMMMMmmmmm", svevde vi videre til Rimondi Fontenen, bygd i 1626. Dette var en offentlig fontene der alle innbyggere kunne komme og drikke fritt av vannet!
 

Igjen opplevde vi at døgnet ble for kort for oss. Etter å ha trålet gamlebyen på kryss og tvers, og tatt med alle smug og bakgater, var vi på vei opp til den store venezianske festningen med eget slott og katedral, oppført 1573. Men der fikk vi beskjed at vi hadde 20 minutter før det ble mørkt og de stengte .... hørt sånn sludder!!! 20 minutter ... det er det vi bruker på ca. 15 meter det!!! Vi skulle jo fotografere hele festningen og slottet med!! Nei, da må vi tilbake en annen dag ...pytt, pytt ... vi har jo en trofast, terrenggående bil som tar oss dit vi ønsker, så det skal gå bra! :)

Skal vi være ærlige, følte vi oss ganske lik denne sykkelen, da vi innså at enda en maratondag var gått .....


og mens solen sendte sine siste stråler og engler dalte ned i skjul, sank vi sammen i Batmobilen og satte (den igjen nådetatte) GPS'en på sofaen hjemme!  Takk for en deilig dag!!! .... igjen! :)
 

 
Vær:  Halvskyet, pent             Temperatur: 20 grader og mye varmere i solen!

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar