fredag 16. desember 2011

De hvite fjellene

Hver dag våkner vi opp til synet av "Levka ori" som betyr "De Hvite Fjellene". De ligger som et fristende fotosted like ved oss - tilsynelatende! Men først måtte vi fylle litt bensin fra vår lokale bensinstasjon....
Bensinstasjonen i Almyrida ....
Den høyeste toppen er 2453 moh. Siden vi kommer fra et fjell & snø-land, synes vi at vi måtte opp å fotografere litt, så vi satte kursen mot fjellene og kjørte og kjørte og kjørte ... og kjørte! Oppover og oppover, og så kom vi plutselig til en grønn, fruktbar slette, midt inni fjellheimen. Det er så spennende å oppleve Kreta, fordi man alltid får overraskelser og dette var en av de. Rett og slett vakker natur og interessant å se hvordan den lille bygda fungerte.
Sauene lever et godt liv på øya ...
Levka Ori på "nært hold" ... For 2 uker siden var de helt glassert, men pga varmen de siste ukene har det smeltet mye .

Da vi forstod at vi var nære nok på fjellene, kjørte vi likegodt videre på veien og havnet på sydsiden av øya.

Her var det små landsbyer for hver 3 km, og vi drakk kaffe sammen med denne familien på stedets lokale taverna.
En hyggelig og imøtekommen famiie på den lokale tavernaen/bilverkstedet ...

De fortalte stolt om hvilken motstand de hadde ytet mot tyskerne under annen verdenskrig. Og for å understreke dette, hadde de laget et lite motstandsmuseum i en av de første hagene ved innkjøringen til landsbyen.

Byens eget "Forsvarsmuseum" - Ser dere soldaten med hjelm som sikter med automatrifla???

Familien tipset oss om det gamle fortet, som lå i neste landsby og som hadde vært en viktig motstandspunkt i kampen mot tyrkerne på 16/1700-tallet. Frangocastello, som byen og borgen het, får tankene til å gå til gamle filmer og forestillinger om hvordan millitærsamfunnet fungerte på den tiden. Nesten uforståelig at noen kunne fungere inni en "steinhaug" som denne ....

 

Etter å ha sett denne, føk vi i en annen retning og kom til den koselige byen, som nok er oppstått pga av gode og interessante dykkerforhold, Hora Sfakion. Ikke mange innbyggere på denne tiden av året, men det var da to tavernaer som holdt åpent. De andre pusset opp for neste sesong!
Hora Sfakion

Tavernaeierne pusset opp stoler for neste sesong
 På tavernaen spiste vi en merkelig rett (den eneste de serverte i vintersesongen); en pannekake som så helt normal ut - helt til vi begynte å tygge på den - da var den full av grynete masse med en ganske spesiell smak. Vi spurte hva det var og fikk til svar at det var en pannekake fyllt med flytende geitost og at det var snabla godt med honning på! En lokal delikatesse. Når vi bestilte, hørtes det ut som om det var ostepai, så vi bestilte øl til .....  Noen som lurer på hvordan søte pannekaker, med en slags flytende fetaost, toppet med lynghonning og øl, smaker????? Ikke tenk mer på det! Finn en annen rett å konsentrer dere om! :)

Mens vi satt og slet oss igjennom ovennevnte rett, gikk solen ned i havet og vi kom igjen tilbake til leieren, lenge etter solnedgang!
Solen går ned i havet, som en glødende ildkule,  i vest .......

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar