Når vi så kommer ned, opplever vi at vi ser oliven uansett i hvilken retning vi kikker. I november var det ikke visne blader vi vasset i, men nedfallen moden oliven. Når vi vasker håret, er det i oliven-shampoo, håndsåpen er laget av oliven, oljen vi stenker salaten i - er olivenolje .... vi behøver ikke se etter Extra Virgin, for her på Kreta er den oljen man bruker til maten ExtraVirgin uansett .... I skrubbekremen vi kjøper i butikken på hjørnet, er innholdet olivenkrem med knuste oliven-kjærner. Grenene blir ofte brukt til gjerder for å sile vind og oljen er også et slags alternativ til vår tids vacuumpakking. Vi må heller ikke glemme at olivenoljen kan brukes som brensel for oljelamper, i medisiner og ikke minst til matlaging!
På Kreta høstes oliven i perioden fra november til februar. Innhøstingen foregår ofte med lange stenger med roterende pinner ytterst, som røsker så kraftig i oliventreets grener, at olivene faller ned. På forhånd er det blitt lagt ut et finmasket nett på bakken, like bredt som trekronen. Etter at olivene har falt ned, blir de grovrenset for blader og bøss, ved at de blir hevet opp i luften og lander uten alt bøsset som blir ført videre med vinden, ..... som nesten alltid er sånn delvis tilstede .... :) Stadig fylles striesekker fulle av oliven på lasteplanet av pick-up'ene som står parkert rundt om i olivenlundene.
Så blir alle sekkene kjørt til olivenpresseriet. Her blir olivene vasket og presset, slik at vann og olje skilles. Det høres ut som en enkel prosess ... som vi fikk forklart av denne blide karen ... og han inviterte oss til å bli med på presseriet en dag. Det skal vi ... og kanskje det kommer enda mer detaljert informasjon etter det besøket! ;)
Denne hyggelige karen stilte velvillig opp for fotografering ..... |
Det er ikke sjelden vi har måttet stoppe og vente på grunn av oliven-nett som ligger i veien. :) |
Klar for å bli "Elexir of life" :) |
I gamle dager ble både garvede, sammensydde geitemager og urner som dette brukt til å oppbevare oljen. Nå går oljen rett i ståltanker som viderefordeler i alle mulige oppbevarings-elementer, som eksporteres til hele verden i store kolli.
Her på Kreta tyner de bruken til det ytterste, og når siste dråpe er tynt ut av en olje-"blikkboks", gir boksen livgivende forhold til blomster og krydderurter. På denne måten sluttes ringen .... nesten .....
Oliven-bønder dyrker både tradisjonelt og økologisk. Det stilles strenge krav til økologisk dyrkning, og i år, når store deler av oliventrærne har fått en mystisk sykdom, er det ikke lønnsomt å dyrke. En av våre nyvunne venner har 3.000 trær, noe som her er klassifisert som en litt større enn en liten olivenlund. (de relativt store olivenlund-eiere har mellom10-20.000 trær) På grunn av oliven-pesten (mitt eget navn på det) sank hans produksjon med 75% dette året. I disse dager skulle han vært med å administrert innhøstingen - det er ofte albanere som blir leid inn til selve høste-arbeidet, men da han kun har kunnet høste 25%, sitter han hjemme og kjeder seg ... og henger over iPad'en sin! Trist!!!
Eksempel på hva som skjer med olivene når de får "pest"!!! |
En ting er å høste denne kollen - ...... det vil ta mange uker,
......... men hva da med dette????
Hele denne kollen skal høstes ... vi er glade det ikke er vår jobb!!!! |
Så litt fakta til sist: Olivenolje anses som en av de sunneste oljene på grunn av dens høye innhold av enumettet fett (hovedsakelig oljesyre) og polyfenoler. Den oppbevares best ved 14–18 °C, uten tilgang på lys, lukt og fukt. .... og for de som har lyst til å prøve; .... slik legger du dine egne olivener, som du tar rett fra treet:
Plukk faste olivener (de skal ikke ha blitt bløte), nok til et helt Norgesglass. Hver oliven skal du snitte 2-3 ganger med en skarp kniv. Fyll på kaldt vann og hell masse (vel, vel ... alt er relativt) salt over. Vannet skal fylle hele glasset. Sett på lokket, air-tight. La det hele stå i én måned og snu glasset opp-ned et par ganger i løpet av måneden ..... og vips!!! ... så har du dine egne herlige olivener!!!
Lykke til!
;o)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar