onsdag 30. november 2011

Kretas ruiner

Reiser man rundt på Kreta, kan man ikke unngå å legge merke til de mange ruiner. Da mener jeg ikke de som er av historisk betydning, men alle de hus og bygninger som ligger i landsbyer eller ute på landsbygda.  Dette er steder som er fraflyttet for mange år siden og som tidens tann har lagt mer eller mindre i ruiner. Mange steder er det nå startet opp restaurering av disse hus, samt at endel hus er blitt restaurert som nye ferieboliger for velstående solhungrige briter, nordmenn og andre europeere. Men, det er mange ruiner igjen som ligger der som minner fra en svunnen tid!


Det er ikke bare enkelt å få kjøpt et slik sted for å restaurere til sitt 'drømmested'.
Husene er som regel steder der eierne er 'gått bort' og arvingene disponerer stedet. Og, arvinger er det som regel mange av, 8-10 stykker er normalt,  som er spredd rundt i verden. Mange bor i Canada og USA, som er et vanlig sted som grekere har utvandret til. Så er det en lov her i Hellas som sier at alle arvinger MÅ fysisk være tilstede når salget skal gjennomføres hos en advokat. Da er det ikke lett å samle alle sammen og særlig ikke når kjøpesummen er relativt lav. Etter endt arveoppgjør vil ofte ikke arven engang dekke flybilletten til Kreta!  Det er av den grunn mange som ikke bryr seg om stedet de har arvet, resultatet er da falleferdige bygninger, som vi opplever som ruiner.


 

 

Et gammelt olivenpresseri som var i drift frem til for 10 år siden!!! Forfallet skjer raskt!

Så er det de stedene som er restaurert og som idag er 'drømmestedet'! 
De fremstår som godt ivaretatt og har sjel. Dette er steder som er ettertraktet og har en høy markedspris her nede, selv om det nå er 'kjøpers' marked. Ønsker man seg et sted som har sjarm og har mye historie i veggene, så er dette stedet!

Et hus som holder på å bli restaurert!
Ferdig restauret fremstår mange hus som 'drømmestedet'! 
Man får bare lyst til å gå inn en slik dør!Det har jo blitt 'bærre lækkert'!  Tror jeg kan tilbringe mang en ferie her!

Vær idag: Tunge skyer    Temperatur:  16 grader     

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar