lørdag 17. desember 2011

Byvandring i solskinnet

Om morgenen fredag 16. desember, 2011 
Natur, strand og havet er deilig, men av og til må man inn til byen for å kjenne på det pulserende bylivet også. Vi tok derfor en tur inn til Chania, Kretas nest største by, som ligger kun 20 min herifra.Vi startet med en aldri så liten energi-booster:
Skal man på langtur, må man passe på inntaket, samt holde ekstremitetene tørre og varme.
Derfor skimtes husherrens mave godt innpakket i T-skjorte. ;o)

I middelalderen, da venetianerne hersket på Kreta, ble Chania gitt tilnavnet «Østens Venezia». Navnets opphav er Chanias vakre venetianske havn med fyrtårnet som landemerke.


Havnebassengets stille vann, bryggene og de gamle husfasadene danner en enhet som minner om Venezia og Canal Grande.

       
Inne i Chania ligger det spennende markeder, et arkeologisk museum og Janitsjarmoskeen. Rundt gamlebyen ligger de moderne kvartalene med forretningsstrøk, torg og grønne parker. Her ligger også den kjente «skinngaten» med et rikt utvalg av skinnvarer. I skinngaten finner du skomakerene som arbeider på gamlemåten og de som selger beslag og nagler etter kilospris.
 
 
Jeg har lenge forsøkt å overbevise Herren i huset at "Bunad" er flott på menn - uten å lykkes ...
så når disse skoene var interessante, ble jeg noe forvirret!
Mellom kl. 14:00 og 17:00 har de fleste butikker stengt. Minner litt om siestaen til spanjolene, selv om vi ikke har følelsen av at de går hjem og dormer ..... På et slikt tidspunkt, ser en egentlig travel gate i Chania ut som dette:


Hvis man tør, finnes det nok av smug å snike seg inn i, og da er man velsignet med gode motiv for fotografering. Det hyggelige folk å møte og man får mer innblikk i hvordan livet leves i hverdagen. Her er det ingen engelsk navn på gatene, snarere arabisk og gatelampene er fremdeles gamle og viser dyremotiv når man ser opp på dem.


På denne måten kom vi plutselig over en gate, Tsouderon, som huset mange kunstnere og designere. Vi kom i snakk med noen og i dette studioet lagde de lamper av kolorisert pergament og jobbet med workshops for barn. Her var det utstillinger for kunstnere som ønsket å profilere seg og en liten coffee-shop. Et deilig lokale å komme inn i, fylt med inspirasjon og glede. Kanskje noe å overrasske feriebarn som kjeder seg med? Mailadresse: politexn@gmail.com

 


Så kom vi over en særdeles spesiell og dyktig gullsmed, som lagde naturtro kopier av blomster og annet. Dette i samarbeid med en fotograf-kamerat. Sifis Stavroulakis har hatt utstillinger både i Madrid, Barcelona, Berlin og andre steder og har jobbet som gullsmed siden han var 18. Arbeidene hans var fascinerende og som kretenser var han glad for endelig ha fått sin egen gullsmedbutikk, som skulle åpne dagen etter! Hvis dere er i Chania, så dere bare besøke ham, hans arbeider er unike! Sjekk websiden; www.sifisjewellery.gr

 

Anemone i tynt gull med nerver og det hele, samt ring med blomsterknopp .... fantastisk naturtro!!!!

En jordklode med et tre og et menneske ... nesten litt spooky ...
Sifis Stavroulakis, 54 Chatzimihali Ntaliani st, Chania
  Det virker som om folk er fryktelig glad i farger og her er noen fotos fra noen av smugene ....Hager er like frodige som hjemme, men en byhage består som oftest av tomme olivenolje-dunker, plastikurner, eller vrakede vaskebaljer. Ingenting i veien for å lage hage på den måten. Det kreves bare litt mer fokus på vanning! :)Vi kom over Lady og Landstrykeren i et smug. Landstrykeren med det engstelige
 blikket -  til venstre! Han ble jaget bort 2 minutter etter at bildet ble tatt.

Ned mot havnen yrer det av små kaféer og fiskerestauranter, og vi valgte å avslutte dagen med en skikkelig "jule-omelett"(???!!???) på denne hvepse-kaféen:

.... og bare for å gi håp til fansen av kassettspillerne og ghettoblasterne; i Chania finnes det trøst!!! Masser av kassetter å få kjøpt på annethvert gatehjørne! :) :) :) 


Været fredag:   Nydelig             Temperatur:  20 grader
Været torsdag: Nydelig             Temperatur:  19 grader

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar