torsdag 21. februar 2013

Det greske flagget

Flagget!  Nasjonens felles identitet!

Selv om Grekenland er stort og det er store forskjeller på de som bor på fastlandet og øyene, har de et felles punkt alle trekkes mot .... flagget! Flagget fremkaller patriotisme, visker ut uenigheter og samler. Flagget trykker på det emosjonelle i folk.

De fleste flagg har en "forklaring" eller historie. Så også det greske, hvis farger er hvitt og blått og i øvre venstre hjørne finnes et kors.

Flagget stammer fra den greske uavhengighetskrigen på 1820-tallet. Det ble offisielt antatt da Hellas proklamerte uavhengighet 13. januar 1822. Det har hatt konkurranse fra et enklere flagg, blå duk med hvitt kors, som i perioder har vært anerkjent som landets flagg.

De 9 stripene i dagens flagg representerer de 9 stavelsene i setningen "Ελευθερία ή Θάνατος", som betyr "Frihet eller død". En annen historie sier at de 9 stripene representerer hver bokstav i ordet "Frihet" - på gresk; "Ελευθερία".


Hvitt symboliserer friheten og bølgenes skumtopper. Blått er himmelen, selvfølgelig! Det hvite korset på himmelblå bakgrunn er symbolet på den Gresk Ortodokse kirke, som er den førende religion både i Grekenland og på Kypros.

Flagget som ble godkjent i 1822, har skiftet blåfarge flere ganger. Det har vært alt fra lyseblått til mørkere sjatteringer. Dagens blåfarge har holdt seg stabil siden slutten av 1960-tallet.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar